Działalność » 2011

KONCERTY

*14 styczniaAnna Szałapak i Janusz Wójcicki – współorganizacja z Centrum Kultury i Sztuki w Siedlcach
*23 marcaKatarzyna Groniec – współorganizacja z Miejskim Ośrodkiem Kultury w Siedlcach

*29 maja – 4 czerwca – koncerty zespołów: z Japonii i Luz – współorganizacja z Miejskim Ośrodkiem Kultury w Siedlcach
*7-9 październikaRECITAL 2011 – współorganizacja z Centrum Kultury i Sztuki w Siedlcach. Pierwsza edycja imprezy odbyła się w 1990r. Głównym celem Ogólno-polskich Spotkań Śpiewających Poezję jest promowanie i propa-gowanie piosenki poetyckiej o wysokich walorach artystycznych oraz inspirowanie młodych talentów do poszukiwań artystycznych w dziedzinie poezji i muzyki. Jury oceniać będzie także osobowość, tekst, muzykę, aranżacje i akompaniament. O wyjątkowości RECITALU świadczy niepospolita formuła, gdzie nieznany artysta ma możliwość zaprezentować się w dłuższej, pełniejszej formie i oceniany jest przez profesjonalne jury. Dzięki temu osiąga szanse na rozwój artystyczny i zdobywa doświadczenia w konfrontacji z artystami o ugruntowanej pozycji i wielu sukcesach.
*19, 20 października – koncerty promujące płytę „Śpiewnik papieski” – współorganizacja z Centrum Kultury i Sztuki w Siedlcach. Płyta została wydana przez Stowarzyszenie „BRAMA”. Zawiera ona 11 utworów z poezją Karola Wojtyły, do której muzykę napisał Waldemar Koperkiewicz. On też wykonał aranżacje i instrumentacje utworów na orkiestrę a także wyreżyserował spektakl. Wykonawcami koncertu byli: soliści Teatru „ES” : Natalia Koperkiewicz, Robert Protasewicz, Marcin Sójka, orkiestra Teatru „ES”, Chór Miasta Siedlce, Zespół Pieśni i Tańca „Chodowiacy”. Publiczność przyjęła koncerty wielkimi owacjami. Spektaklom towarzyszyła akcja charytatywna „Skrzydła” w ramach której wolontariusze Caritasu rozprowadzali cegiełki, z których zyski przekazane zostały dla utalentowanych dzieci. Koncerty odbyły się w Sali Teatralnej CKiS.
*13 listopada„Łosowski – zaczarowane miasto” – współorganizacja z Miejskim Ośrodkiem Kultury w Siedlcach
*29 listopada – „Rezerwat” -
współorganizacja z Miejskim Ośrodkiem Kultury w Siedlcach
*2 grudnia – Koncert zespołu „Buńczuk” podczas "Wieczoru z Kulturą Tatarską",
zorganizowanego przez Stowarzyszenie przy współpracy z Domem Pracy Twórczej „Reymontówka” i Muzułmańską Gminą Wyznaniową z Białegostoku.Tatarski Zespół Pieśni i Tańca „Buńczuk” prowadzony przez panią Halinę Szachidewicz.
Przygotowano wystawę o Tatarach w Polsce, a siedlecki Tatar – Emir Chalecki prezentował „Herbarz rodów tatarskich” oraz inne pamiątki po swoich przodkach.Pan Jan Adamowicz z podlaskiego oddziału Związku Tatarów RP prezentował wyroby rękodzieła i wydawnictwa z kręgu kultury tatarskiej (które można było zakupić). Atrakcją wieczoru były też warsztaty kulinarne i specjały kuchni tatarskiej przygotowane przez panią Dżannetę Bogdanowicz.
* 6 grudnia„Marcin Wyrostek corazon quintet” - współorganizacja z Miejskim Ośrodkiem Kultury w Siedlcach
*11 grudnia„Czesław śpiewa” - współorganizacja z Miejskim Ośrodkiem Kultury w Siedlcach.