Działalność » 2008

WYSTAWY

*2 – 29 lutego – Centrum Handlowe „Arche” - wystawa plakatów Mirosława Zdrodowskiego. Na wystawie znalazło się 60 prac artysty o tematyce kulturalnej, społecznej i politycznej. Wnikliwe spojrzenie artysty na wszelkie zdarzenia
i wydarzenia, umiejętność ich pointowania, wyszukany dowcip powodują, że trudna sztuka plakatu jest dla M. Zdrodowskiego łatwo osiągalna. Plakaty jego autorstwa były wielokrotnie nagradzane, m.in. na Biennale Plakatu Polskiego w Katowicach, na konkursach w Warszawie, Rzeszowie, Krakowie, Lublinie a także za granicą: w Ankarze, Berlinie, Beringen, Skopje. Okładki „Tygodnika Siedleckiego” autorstwa M. Zdrodowskiego rokrocznie (od 2004 roku) zdobywają nagrody „Grand Front”
za Najciekawszą Okładkę Roku.
Współorganizacja: „Arche” i SSSK „Brama”.
Stowarzyszenie wydało zestaw pocztówek z plakatami Mirosława Zdrodowskiego.
*6 – 30 czerwca – Dom Pracy Twórczej „Reymontówka”, wystawa drzeworytów japońskich „Sztuka dawnej Japonii” z kolekcji Hansa Martina Schmitza z Niemiec, marszanda specjalizującego się w sztuce wschodnio-azjatyckiej od ponad 40 lat.
Wystawę stanowią oryginalne drzeworyty znakomitych artystów japońskich: Utagawa, Hiroshige czy Koson. Uroda japońskiej flory i fauny jest głównym motywem wielu prezentowanych dzieł. Poza tym prace związane z codziennym życiem mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni: piękne kobiety, portrety aktorów, pejzaże, sceny rodzajowe, a także obrazy o tematyce erotycznej.
Poza grafikami na wystawie udało się pokazać kilka oryginalnych, unikatowych rysunków, między innymi autorstwa twórców słynnej Szkoły Utagawa.
Bardzo interesującą część wystawy stanowią oryginalne „Netsuke” – małe rzeźby wykonywane w Japonii od ok. XV wieku.
Bardzo ciekawym elementem wystawy są „Katagami” – używane jako matryce do szablonowego nakładania wzorów na tkaniny.
Na wystawie zobaczyć też możemy piękne wachlarze, obrazy kaligraficzne oraz zwoje wykonane na jedwabiu.
Wystawa zorganizowana przez: Stowarzyszenie „Brama”, DPT „Reymontówka”, Lep Art. Consulting.
Wernisaż wystawy odbył się w dniu 6 czerwca o godzinie 19.00. Uświetnił go koncert pianistki japońskiej Maki Kaneko – Hirasery, od kilku lat mieszkającej w Warszawie.
*11 września – wręczenie nagród Prezydenta Miasta Siedlce „Wawrzyn Siedlecki” za wybitne osiągnięcia w dziedzinie twórczości artystycznej. Z rekomendacji Stowarzyszenia „Brama” nagrodę otrzymał Mirosław Zdrodowski za całokształt twórczości.
*19 października – wręczenie statuetek „Złotego Jacka”. Laureatem z nominacji Stowarzyszenia został Adam Klejc – twórca Muzeum Jana Pawła II działającego przy Szkole Podstawowej Nr 11 w Siedlcach.