Działalność » 2009

NAGRODY, NOMINACJE DLA ARTYSTÓW, LUDZI KULTURY

Jak co roku, Stowarzyszenie nominowało twórców i mecenasów kultury do nagród za działalność w sferze kultury. I tak:
W dniu 30 marca 2009 roku nagrodę Przewodniczącego Rady Miasta Siedlce „Mecenas kultury i sportu” otrzymał Wiesław Zajączkowski, prezes firmy „Kovian”, wspierający wszystkie działania Stowarzyszenia od chwili jego powstania. Wiesław Zajączkowski jest członkiem Stowarzyszenia od 2004 roku.

W dniu 21 maja 2009 roku nagrodę Prezydenta Miasta Siedlce „Wawrzyn Siedlecki” za działalność artystyczną w roku 2008 otrzymał Waldemar Koperkiewicz – kierownik Teatru ES działającego przy Centrum Kultury i Sztuki w Siedlcach, kompozytor, muzyk, aranżer.
Stowarzyszenie „Brama” wystąpiło do Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego o przyznanie wyróżnień twórcom kultury:

Panu Konstantemu Domagale – w dniu 8 maja 2009 roku, podczas promocji książki „Konstanty Domagała – spełnione marzenia”, dyrektor Departamentu Szkolnictwa Artystycznego MKiDN wręczył ww. Srebrny Medal „Zasłużony Kulturze – Gloria Artis”,

Panu Józefowi Charytoniukowi – artyście malarzowi z okazji 40-lecia pracy twórczej, 60-lecia urodzin i 10-lecia organizowania plenerów malarskich. W dniu 19 marca 2009 roku artysta otrzymał odznakę „Zasłużony dla kultury polskiej”,

Panu Waldemarowi Koperkiewiczowi, w dniu 21 maja 2009 roku, podczas uroczystości wręczenia nagrody „Wawrzyn Siedlecki”, przedstawiciele Stowarzyszenia z upoważnienia Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego przekazali odznakę „Zasłużony dla kultury polskiej”.

W dniu 16 października 2009 roku nagrodę „Złoty Jacek” za działalność artystyczną otrzymał Waldemar Koperkiewicz, nominowany przez Stowarzyszenie „Brama”.

Członek Stowarzyszenia, Mirosław Zdrodowski – grafik, malarz gościł w dniach od 4 września do 30 października 2009 roku ze swoją wystawą plakatów w Oberhavel (Niemcy) na zaproszenie tamtejszego Starosty. Podczas wystawy prezentowany był album „Mirosław Zdrodowski - Stare i nowe prace domowe” wydany w 2008 roku przez Stowarzyszenie „Brama”.