Aktualności » Festiwal Literatury Kobiecej "Pióro i Pazur"04.10.2013 14:00

Ten gatunek bywa marginalizowany, uważany za gorszy i mniej ambitny. Niesłusznie! Wśród książek tworzonych przez kobiety dla kobiet można odnaleźć rzeczy znakomite, pisane doskonałym stylem, poruszające, ważne, albo po prostu zabawne. Jak ich szukać? Cóż, to prawdziwy problem - prasa, radio, telewizja właściwie nie recenzują powieści z tego gatunku. Liczymy, że nasz festiwal to zmieni.
Festiwal Literatury Kobiecej "Pióro i Pazur" jest adresowany do pisarek i do czytelniczek. Chcemy pomóc czytelniczkom w szukaniu literackich pereł. Pragniemy pokazać, że etykieta "literatura kobieca" nie oznacza "mniej ambitna" czy "gorsza". Udowadniamy, że dobra literatura kobieca zasługuje i na recenzje, i na uznanie, i na nagrody literackie.
Festiwal Literatury Kobiecej to święto czytelniczek, które sięgają po książki poprawiające im nastrój, wywołujące emocje i poruszające serca. Bo taka właśnie jest literatura kobieca!
Organizatorzy FLK "Pióro i Pazur": Siedleckie Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne BRAMA, Prezydent Miasta Siedlce, Miejska Biblioteka Publiczna w Siedlcach, Tygodnik Siedlecki, Centrum Kultury i Sztuki im. A. Meżeryckiego Scena Teatralna Miasta Siedlce, Muzeum Regionalne w Siedlcach.Literatura kobieca? Krytycy krzywią się na sam dźwięk tych słów, ale to przecież nie oni tłoczą się na spotkaniach autorskich, nie oni stoją po autograf na targach książki, nie oni zapisują się w bibliotekach, by przeczytać to, na czym im zależy. Kobiety chętnie sięgają po książki mówiące o sprawach bliskich ich duszy. Po powieści, które coraz częściej określa się mianem "literatura kobieca".